+385 (0)1 58 11 196 info@event-horizon.hr

Mogućnosti RFID tehnologije

by | Feb 7, 2018 |

Što je RFID?

Radio-frekvencijska identifikacija, eng.radio-frequency identification

Mogućnosti RFID tehnologije proširuju se implementacijom uz pametnu softversku podršku, čime u konačnici nude praktičan alat koji nam u raznim poslovnim procesima može ubrzati i olakšati brojne radnje. Event Horizon implementira u svojim rješenjima, kako smo već spomenuli, NFC tehnologiju bežične komunikacije. NFC je praktičan prije svega zbog pristupačnosti alata koji čita i zapisuje NFC (pametni telefon). Budući da je NFC dio RFID tehnologije, obradit ćemo temu RFID-a u današnjoj objavi.

RFID  ili Radio-frekvencijska identifikacija, eng.radio-frequency identification , predstavlja male eleketroničke oznake/uređaje, koji sadrže u sebi čip i antenu. Čip kodiranjem dobiva funkciju jedinstvene oznake određenog predmeta ili lokacije. RFID koristi elektromagnetna polja kako bi automatski identificirali i pratili oznake na artiklim, objektima ili drugim predmetima koji se prate ovom tehnologijom. Oznake sadrže elektronički sačuvane informacije, spremljene u čipu.

RFID uređaj ima jednaku ulogu kao barkod ili magnetska traka na poleđini kreditne kartice; osigurava jedinstvenu identifikaciju skeniranog objekta. I, baš kao što barkod ili magnetska traka moraju biti skenirani da bi se dobila informacija RFID uređaj mora biti skeniran da bismo pročitali tražene podatke. Pasivne oznake skupljaju energiju od obližnjeg RFID čitača koji presreće radio valove. Aktivne oznake imaju lokali izvor energije (npr. baterija) i mnoge rade stotinama metara udaljene od RFID čitača.

PODRUČJA UPORABE

Metalska industrija

RFID u alatnici i praćenju proizvodnje

Skladišta

RFID u logistici i transportu

Proizvodni pogoni

Praćenje proizvodnje

Prednosti pred barkodom

Za razliku od barkoda, oznake ne moraju biti vidljive čitaču, pa mogu biti ušivene u praćeni objekt. Da biste očitali barkod skener mora biti blizu barkoda. Svi smo se susreli sa situacijom kada u dućanu blagajnica muku muči sa očitanjem barkoda na određenom proizvodu, pa na kraju mora ručno unijeti brojeve ispod barkoda. Slično je i sa kreditnim karticama. Karticu je potrebno provući kroz čitač kako bi se skenirali podaci.

RFID oznake koriste se u mnogim industrijama. Primjerice, RFID oznaka na automobilu u procesu proizvodnje može se koristiti kako bi se pratio njegov napredak kroz faze razvoja. RFID oznake u farmaceutskoj industriji mogu se pratiti kroz skladišta, a postavljanje RFID mikročipova u stoku i kućne ljubimce omogućuje identifikaciju životinje.

RFID tehnologija se sve više koristi za praćenje vozila koja dolaze i odlaze iz skladišta, u proizvodnji i dostavnim djelatnostima. Može se koristiti za praćenje vozila i robe u stvarnom vremenu, omogućavajući tvrtkama da u svakom trenutku imaju kontrolu nad dobrima i povećaju svoju efikasnost.

RFID u industriji metala

Što kada biste mogli imati izdržljivost metalne oznake sa RFID tehnologijom? Razni proizvođači RFID oznaka tvrdili su da metal i RFID jednostavno nisu kompatibilni. Visoki ultrazvučni radio valovi odbijaju se od bilo kakve metalne podloge i otežavaju rad sa bilo kakvom metalnom podlogom na koju bi RFID bio pričvršćen.

Prije nekoliko godina to se smatralo nemogućim, ali danas su razvijeni RFID uređaji koji su robusni i čvrsti te kao takvi, idealni za tešku industrijsku proizvodnju. Metalna RFID oznaka spaja snagu i dugovječnost metalne oznake sa tehnološkom snagom RFID tehnologije.

Puno industrija zahtjeva RFID oznaku koja je vrlo otporna, može se ispisivati sa tekstom koji se može čitati, te može podnjeti oštre uvjete okoline (visoke temperature, visoki tlak, kemikalije itd.).

Dodavanjem anodiziranog aluminija, metalna RFID oznaka ima izdržljivost superiorniju od tradicionalnih plastičnih oznaka. Idealna je za upotrebu na otvorenom jer neće zahrđati ili izbljedjeti pod utjecajem ultraljubičastog svjetla i nepropusna je za široku paletu korozivnih kemikalija.

Uporaba RFID oznaka u skladištima

Sva skladišta više-manje imaju jednake radne procese. Pošiljke se primaju. Dobra se zbrajaju i skladište. Narudžbe se primaju. Artikli se izabiru i otpremaju u dućane ili tvornice. Koliko je vremena potrebno zaposlenicima da zaprime artikle koje moraju ručno brojati, ili skenirati bar-kodove? Koliko je vremena potrebno zaposlenicima da lociraju i odaberu artikl, te koliko je grešaka učinjeno? Uz RFID i NFC tehnologiju, vrijeme potrebno za ove radnje se skraćuje, greške se smanjuju. Moguće je efikasnije kontrolirati skladište, robu koja je ukradena, izgubljena ili uništena. Uz pomoć RFID tehnologije povećava se točnost inventura, smanjuje se trošak rada i poboljšava zadovoljstvo klijenata. Povećava se vidljivost i praćenje tijeka inventure kroz razne faze. Osigurava se da roba stigne do kupaca na vrijeme. Osigurava maksimalnu vidljivost raspoloživosti tvrtkinih dobara. Povećava svjesnost ključnih informacija u svakom dijelu poslovne aktivnosti.

RFID u proizvodnji

Neki produkti se prate od sastavljanja kroz cijeli proizvodni proces – od dijelova do gotovog proizvoda. RFID se može koristiti kako bi upozorili na završetak određenog proizvodnog dijela u proizvodnom lancu.  RFID oznaka na proizvodu u procesu proizvodnje može se koristiti kako bi se pratio njegov napredak kroz faze razvoja.

RFID i alatnica

Ručni alati poput bušilica, pila i brusilica mogu biti relativno maleni i ne previše skupi, ali ako ih nemate kada ih trebate mogu dovesti do kašnjenja u proizvodnji ili gradnji. RFID oznake se mogu staviti na alate, sa RFID čitačima pozicioniranim na izlazu iz prostorije kako bi se pratio izlaz i ulaz alata.

Ovdje nam RFID tehnologija pomaže u kontroli uporabe alata, ten am omogućava da osiguramo radnicima korištenje alata sukladno organizaciji proizvodnje, odnoso random nalogu. Kroz RFID lakše možemo pratiti stanje alata, njegove servisne rokove I izmjenu dotrajalih dijelova.

Implementiranje RFID tehnologije je izazovno te zahtjeva kreativnu viziju i oprezno izvršenje. Ali sve što je vrijedno čekati je i izazovno, kako u životu tako i u poslu. Sa pravilnim pristupom i vaše poslovanje uz RFID tehnologiju može se izdići na novi stupanj tehnološkog razvoja i prosperiteta.

0 Comments

info@event-horizon.hr

+385 (0)1 58 111 96

Savska 41, Zagreb