+385 (0)1 58 11 196 info@event-horizon.hr

NFC tehnologija

Što je NFC?

NFC (eng. Near-field communication) predstavlja skup komunikacijskih protokola koji omogućavaju vezu između dva uređaja. Veza se uspostavlja približavanjem dviju komunkacijskih točaka na otprilike tri centimetara.

NFC tehnologija koja je implementirana u Event Horizon sofverska rješenja, u današnjem svakodnevnom životu postaje sve raširenija. Na našem području još uvijek je u početnom zamahu gdje su je u uporabu stavile primjerice banke u funkciji beskontaktnog plaćanje karticama, te pojedini gospodarski subjekti u raznim evidencijama.

Kroz Event Horizon BI ova tehnologija postaje dostupna cijenovno i jednostavnošću implementacije za svaki poslovni subjekt.

Pomoću NFC tehnologije omogućava se komunikacija između dva mobilna uređaja ili komunikacija između bilo kojeg uređaja koji podržava NFC (pametni sat, razni čitači), te NFC čipa. Čipovi mogu biti ugrađeni u razne forme primjerice kartice, naljepnice, narukvice, tekstilne površine i slično. Mogu biti zaštićeni različitim materijalima, što ih čini prilagodljivima za razna okruženja kao što su vrućina, vlaga, hladnoća, podložnost habanju i udarcima.

Ovom tehnologijom danas je riješeno beskontaktno plaćanje bankovnim karticama na POS uređaju, te plaćanje mobilnim uređajima kroz  Apple Pay i Android Pay aplikacije.

Kako iskoristiti NFC tehnologiju u vašem poslovanju?

Područje primjene je vrlo široko. Pomaže nam da objedinimo procese i radnje u poslovnom okruženju kroz softver, čime u konačnici možemo optimizirati poslovanje.

Kako funkcionira Event Horizon NFC tehnologija u implementaciji za poslovne subjekte?

Tvrtke osim web aplikacije, koriste i mobilnu aplikaciju koja je prilagođena njenim specifičnim potrebama.

Paralelno s prilagodbom aplikacije, provodi se strategija postavljanja i korištenja NFC čipova u poslovnim jednicima ili proizvodnom pogonu.

Kako vama NFC može pomoći?

Pošaljite upit

PODRUČJA PRIMJENE

Skladište i logistika

Skladišne jedinice označene NFC čipovima omogućavaju bržu inventuru, trenutni pregled stanja zaliha, povijest kretanja robe i  označavanje jedinica. Cijelo poslovanje može se voditi na web aplikaciji i na mobilnoj aplikaciji.

Sinkronizacija podataka koji se prikupljaju NFC-om odvija se trenutno, u stvarnom vremenu. Svaka nastala promjena u skladištu ili nekoj drugoj poslovnoj jedinici je dostupna na mobilnom uređaju u trenutku nastajanja.

ERP | softveri za nadzor proizvodnje

ERP (Enterprise Resource Planning) softveri, specijalizirani za praćene proizvodnje. Sve vrste industrija mogu biti obuhvaćene ovom tehnologijom, budući da su čipovi vrlo prilagodljivi i lako se implementiraju. Sljedivost u prehrambenoj industriji ili realizacija raznih projekata u različitim prozvodnim pogonima drugih vrsta  industrija. Praktična je kod industrija koje se bave obradom metala te izradom raznih konstrukcija.

Koristi se također u proizvodnji raznih proizvoda gdje se produkt sastavlja iz više dijelova. Prilagođava se također svakoj komadnoj proizvodnja koja ima potrebu za detaljnijim kontrolingom.

Nadzor nad strojevima | Alatnica

Za tvrtke čije poslovanje uključuje korištenje raznih strojeva i alata, pri čemu je nužan nadzor te povijest korištenja. NFC čipovi mogu biti ugrađeni na svaki pojedini stroj ili alat. Prislonom mobitela korisnik može brzo zabilježiti radnju koja se odvija. Praćenjem korištenja strojeva dobiva se kontroling.

Marketinška primjena

NFC čipovi mogu biti ugrađeni u ambalažu (folije, karton, unutar kutija) naljepljeni ili zakačeni. Mogu biti dio proizvoda sa logotipom, ili biti zašiveni unutar tekstilnih predmeta. Mogu služiti kao privjeseci za ključeve ili kao razne vrste kartica. Time je marketinška namjena te uporabna namjena koja je sadržana u kodiranom NFC čipu, vrlo široka. Primjerice, privjesak za ključ može ujedno biti identifikacijski alat za mobilnu aplikaciju ili za neki NFC čitač.

Pametne kuće

NFC čipovi unutar domova  mogu biti postavljeni na razne lokacije i programirani tako da olakšavaju mnoge kućne postavke. Prislonom mobilnog uređaja na čip, otvara mobilna aplikacija koja daje mogućnost moderiranja primjerice temperature, postavljanje naknadnog uključivanja nekog uređaja, dnevnu dinamiku pomicanja roleta, kad vas nema kod kuće, kontrolu rasvjete i ostalo. Omogućava otvaranje i zatvaranje tendi, garažnih vrata.

Pratite nas na društvenim mrežama

Porast mobilnog plaćanja

Korisnici mobilnog NFC plaćanja povećavaju se rapidno kroz 2012.-2018. prema podacima iz www.statista.com, gdje se bilježi od 2012., 5 milijuna korisnika 2013., 12,7 milijuna korisnika, 2014., 28 milijuna korisnika, 2015., 53,9 milijuna korisnika, te za 2018. predviđa se 166 milijuna korisnika mobilnog NFC plaćanja.

statista.com

Gdje nabaviti uređaje koji podržavaju NFC?

Danas je NFC tehnologija dostupna u svakom pametnom telefonu novije generacije. Jednostavno je potrebno omogućiti ovu vrstu komunikacije unutar postavki u mobilnom uređaju, kao što se uključuje primjerice bluetooth. Za tvrtke to znači da nisu potrebna ulaganja u skupe čitače, kao što je slučaj kada se uvodi tehnologija čitanja bar kodova u skladištima ili proizvodnji.  Uređaj koji se svakodnevno koristi, može postati pametan alat u poslu. NFC čipovi su cijenovno u rasponu od 0,70 kn do 14-15 kn, ovisno o vrsti. Čipovi se mogu prepisivati i na taj načini višekratno koristiti ako se želi izmjeniti njegova funkcija. Kodiranje, odnosno pisanje NFC čipa također se obavlja približavanjem mobilnog uređaja NFC čipu koji želimo pisati, te odabirom radnje u  mobilnoj aplikaciji.

Milijarde NFC mobitela u 2018.

%

Android uređaja ima ugrađenu NFC tehnologiju

%

Porast primjene NFC-a u svijetu - industrija, marketing i mobilne usluge

%

Generacije milenijalaca koristi beskontaktna plaćanja

info@event-horizon.hr

+385 (0)1 58 111 96

Savska 41, Zagreb