+385 (0)1 58 11 196 info@event-horizon.hr

Sljedivost u prehrambenoj industriji

by | Aug 31, 2018 |

Sljedivost u prehrambenoj industriji možemo promatrati kao osnovni podsustav upravljanja kvalitetom. Za manje ili veće proizvođače hrane, bitno je izgraditi sustav kojim se prati tijek i uporaba artikala u proizvodnji te konačan rezultat ili proizvod koji proizlazi iz proizvodnog procesa.

Dokazivanje sljedivosti proizvoda, ključno je za ispunjavanje raznih standarda kvalitete i dobivanje certifikata koji su važni za nastup na tržištu. Tvrtke koje imaju uveden sustav praćenja proizvodnje i sljedivosti, mogu konkurirati na izvoznom tržištu.

Pitanja sljedivosti u poslovnom procesu mogu se promatrati kroz problematiku

f

Organizacija procesa

Tko, kada i kako bilježi promjene u poslovnom procesu, usklađivanje skladišta i proizvodnog pogona

Spremanje podataka

Gdje imamo zabilježenu povijest promjena, kako nam je dostupna – fleksibilnost i brzina prikaza podataka

l

Alati koje koristimo u bilježenju

Office – Excel tablice, ručno bilježenje, softverska rješenja po mjeri

Označavanje artikala i lokacija

Bar kodovi, naljepnice, NFC čipovi, RFID čipovi. Označavanje lokacija, skladišnih jedinica, proizvodnih jedinica.

U današnje vrijeme, načešći način evidencije sljedivosti i ispunjavanja dokumentacije, obavlja se putem excel tablica, word dokumenata, ručnim bilježenjem u proizvodnim pogonima te prepisivanjem kasnije u excel tablice. Takav način iziskuje temeljit pristup bilježenju, gdje se kod prepisivanja ne smije dogoditi greška, te iziskuje puno ponavljajućih radnji kod samog procesa: provjeravanje koji artikl se koristi, čitanje i ručno upisivanje, ponovna provjera nakon proizvedenog proizvoda i evidencija skidanja sa zalihe određenih lotova po serijama, evidencija novih proizvoda koji su nastali iz inputa/artikala.

Bilježenje sljedivosti kroz Event Horizon Food ind. ERP

Kroz Event Horizon sustav, sljedivost i označavanje artikala, postaju automatizirani čime se postiže kraće vrijeme procesa bilježenja, minimizira se mogućnost grešaka kod evidencije te se generira baza podataka koja omogućava instatno filtriranje svih procesa u kojima se bilježila sljedivost.

Konverzije jedinica

Kod bilježenja sljedivosti prilikom procesa proizvodnje, dolazimo do problematike konverizije jedinica mjere iz više artikala nastaje novi proizvod, koji ima novu jedinicu mjere, čime nastaje proizvod koji treba bilježiti pod novom veličinom, ali sa evidentiranom poviješću korištenih artikala iz kojih je nastao proizvod.

“S obzirom da se gotovi proizvodi proizvode ili se mogu proizvoditi od sirovina različitih kvaliteta, važno je sa stajališta koncepcije sljedivosti točno definirati osnovnu jedinicu koja se slijedi (eng. TRU Traceable resource unit), što je općenitiji pojam od proizvodne serije ili lota (Kim, Fox i Gruninger, 1995.). Ona, naime, povezuje proizvod sa svim relevantnim informacijama o njegovoj proizvodnji i zbog toga je ključni element za konkretnu, djelotvornu i cjelovitu sljedivost (internu ili u cijelom lancu).”

Poveznica na članak : Zbornik radova Ekonomskog fakulteta

(Omejec, Pejić Bach, 2007:46)

Sljedivost prehrambenih proizvoda hrvatskih poduzeća

Pratite nas na društvenim mrežama

GALERIJA

U nastavku pregled pojedinih dijelova sustava u kojima se vidi kako se prilikom proizvodnje bilježi sljedivost artikala

Kontaktirajte nas

Zaštita osobnih podataka

6 + 13 =

info@event-horizon.hr

+385 (0)1 58 111 96

Savska 41, Zagreb