+385 (0)1 58 11 196 info@event-horizon.hr

Što je integrirana poljoprivredna proizvodnja?

by | Oct 2, 2018 |

Međunarodna organizacija za biološku kontrolu (IOBC) opisuje Integrirano poljoprivredno gospodarstvo prema UNI 11233-2009 europskom standardu kao poljoprivredni sustav gdje se kvalitetna ekološka hrana, stočna hrana, vlakna i obnovljivi izvori energije proizvode pomoću resursa kao što su tlo, voda, zrak i priroda, te opisuje čimbenike koji reguliraju održivo gospodarstvo sa što manje zagađivača.

Koje su značajke?

Poseban je naglasak stavljen na integrirani pristup organskom upravljanju koji gleda na cijelo biološko gospodarstvo kao unakrsno povezanu cjelinu, na temeljnu ulogu i funkciju agroekosustava, na cikluse hranjivih tvari koje su uravnotežene i prilagođene zahtjevima usjeva te na zdravlje i dobrobit svake stoke na farmi. Očuvanje i poboljšanje plodnosti tla, održavanje i poboljšanje raznolikog okruženja i pridržavanje etičkih i socijalnih kriterija neophodni su osnovni elementi. Zaštita usjeva uzima u obzir sve biološke, tehničke i kemijske metode koje se pažljivo uravnoteže i imaju za cilj zaštitu okoliša, održavanje profitabilnosti poslovanja i ispunjavanje društvenih potreba.

Temelji integrirane poljoprivredne proizvodnje

Održivost sustava

Dobra praksa, zdravstvena ispravnost hrane, održavanje ekosustava – pažnja na detaljima

Stalno poboljšanje

Ocjenivanje rezultata i zadavanje ciljeva, stalno učenje i uvođenje novih tehnologija
l

Upravljanje resursima

Ograničeni i vrijedni resursi ovise o našem upravljanju. Ispravno postavljanje procesa.

Sljedivost i sigurnost hrane

Ispravno bilježenje sljedivosti te zaštita svih koji sudjeluju u lancu. Bar kod,NFC čipovi, RFID čipovi.

Kako se u svim granama industrije želi postići što veća automatiziranost procesa, korištenje robotske tehnologije i softvera za vođenje poslovanja, sve kroz koncept 4. industrijske revolucije, tako i poljoprivrednici trebaju biti u koraku s razvojem novih tehnologija.

Event Horizon pristup razvoju aplikacije za integriranu proizvodnju

Prema planu i viziji EISA-e (European initiative for sustainable development in Agriculture) ili Europske inicijative za održivi razvoj poljoprivrede, Event Horizon sustav temelji se na spajanju znanja iz napredne softverske i hardverske tehnologije, te znanja iz moderne poljoprivredne proizvodnje, kako bi isporučili poljoprivrednicima jednostavan i učinkovit sustav za praćenje njihove proizvodnje prema zadanim standardima.

Kako se postižu ciljevi u integriranoj poljoprivrednoj proizvodnji?

Kao pristup upravljanju i planiranju, integrirana poljoprivredna proizvodnja uključuje redovito ocjenjivanje ciljeva postavljenih prema postignutim rezultatima. On je stoga jasno usmjeren na svijest poljoprivrednika o vlastitoj izvedbi.

Redovitim uspoređivanjem njihove izvedbe, poljoprivrednici postaju svjesni postignuća i nedostataka te posvećujući pozornost na detalje mogu kontinuirano raditi na poboljšanju cjelokupnog poljoprivrednog gospodarstva.

Pratite nas na društvenim mrežama

Integrirani sustavi sljedivosti

Integrirani sustav kontrole proizvodnog lanca treba prepoznati i zabilježiti sve materijale i sastojke, proizvodne procese, i finalne rezultate koji su uključeni u tijek proizvodnje. Prednosti uspješnog sustava sljedivosti uključuju

1. Kvalitetnije prikupljanje podataka i reporting

Big data koncept – masa podataka kroz novu tehnologiju filtriranja i kreiranja posebnih izvještaja, daje nam mogućnost lakšeg odlučivanja te postavljanja ciljeva.

2. Poboljšanje lanaca obskrbe

Sljedivost i automatizirani sustavi koji omogućavaju uvid u stanje zaliha u stvarnom vremenu, omogućavaju nam smanjenje troškova logistike, smanjenje rizika od grešaka te u konačnici poboljšanje lanaca obskrbe.

3. Bolji nadzor nad inventarom i smanjenje troškova inputa

Pametno skladište i koncept poslovanja kroz informatički sustav, mogućava nam bilježenje procesa u stvarnom vremenu, te dostupnost podataka u tzv.”cloudu”, odnosno sa bilo koje lokacije. Sustav za alarmiranje unutar softvera upozorava nas kada se određena količina sirovine ili materijala nalazi na minimalnoj kritičnoj granici ili kada se nalazi na maksimalnoj graniici koja je određena kako bi se skladište koristilo kroz optimalne veličine.

4. Veći prinosi, manje potrebne radne snage

Kroz automatizaciju slejdivosti, radna mjesta mogu se reorganizirati te smanjiti troškovi. Veći prinosi se postižu kroz bolje odluke koje su temeljene na analitici poljoprivredne proizvodnje.

Event Horizon je razvio sustav koji učinkovito prati sve faze praćenja integrirane poljoprivredne proizvodnje, te tako omogućuje korisnicima brzo, lako i učinkovito praćenje svih faza. Kako izgleda sljedivost kroz Event Horizon sustav? Pročitajte više na našem blogu “Sljedivost u prehrambenoj industriji”

Sljedivost i nove tehnologije

Stalno se razvijaju nove tehnologije koje poboljšavaju načine povezivanja identifikacijskih sustava, kao što su životinjske tetovaže ili RFID čipovi. Takve tehnologije mogu agregirati i razvrstati identifikatore u bilo kojem koraku u sustavu, te biti međusobno povezani s drugim prikupljenim podacima o proizvodu, kao što su temperatura, parametri kvalitete ili kontrola zaliha.

Učinkovita sljedivost se oslanja na integraciju tehnologije, sinkronizaciju podataka, prikupljanje detaljnih informacija, dostavu informacija o stavkama kada je to potrebno, korištenje odgovarajućih praksi u svakom koraku i korištenje procesa sljedivosti u svakoj prilici.

Event Horizon Farm BI softversko rješenje, olakšava sve navedene korake u procesu integrirane poljoprivredne proizvodnje koji su spomenuti u članku. Softver je prepoznat kao sustav koji učinkovito olakšava poslovanje, smanjuje vrijeme potrebno za inventure, bilježenje, u realnom vremenu korisniku omogućuje pristup točnim podacima o stanju u poslovanju, smanjuje pogreške, alarmira korisnike o mogućim nedostacima u proizvodnji ili nabavi, te sveukupno podiže nivo poslovanja.

Kontaktirajte nas

Zaštita osobnih podataka

13 + 12 =

info@event-horizon.hr

+385 (0)1 58 111 96

Savska 41, Zagreb