+385 (0)1 58 11 196 info@event-horizon.hr

Zašto poslovati u cloudu?

Što znači poslovati u cloudu i koje su prednosti

Event Horizon tehnologija isporuke sofverskih rješenja bazira se na tzv. “Cloud” pohrani podataka. To znači da više nema potrebe za držanjem serverskih jedinica u vašim poslovnim prostorijama, te time nema ni dodatnih troškova održavanja i zaštite servera.

Event Horizon Cloud poslovanje omogućava da se promjene u vašem radnom okruženju sinkroniziraju u trenutku nastajanja na svakom uređaju na kojem se softver koristi. U praksi to znači da imate pristup vašem poslovanju sa bilo koje lokacije putem računala. Program je također dostupan na mobilnoj aplikaciji  što omogućava visoku razinu kontrolinga i mobilnost rada.

%

Korporativnih financijskih managera procjenuje da će cloud poslovanje imati najveći utjecaj na njihov promet u 2018. *Forbes.com

Koje su prednosti poslovanja u Cloudu

Niži troškovi

Svjetske kompanije svakodnevno prebacuju svoje poslovanje u cloud pohranu podataka. Jedan od osnovnih razloga jest vrijednost usluge za cijenu cloud podrške. Kada bi sa serverom postavljenim unutar vaših poslovnih prostorija (in house), htjeli postići istu razinu usluge kao što se nudi u cloudu, troškovi bi se popeli na vrtloglave razine. Kada govorimo o razini usluge, mislimo na razne vrste zaštita, od kriptiranja do fizičke zaštite serverskih jedinica, hlađenja prostora, zaštite od požara, poplava i sl.

1

Skalabilnost

Prilikom ulaganja u informatičku infrastrukturu, svaka tvrtka donosi procjenu o tome koliko prostora im treba za danas, i plan proširenja za budućnost. Taj plan se u 99% slučajeva ne ostvari zbog brzog širenja količine podataka, te se zadani kapacitet brzo ispuni. Tada se kod potrebnog proširenja serverskog prostora javljaju mnoge poteškoće prilikom prebacivanja podataka, kopiji, merginga ondnosno spajanja bazi podataka.

Kod cloud poslovanja gore navedena problematika ne postoji. Kapacitet proširenja je beskonačan, dok proces prijenosa zbog različite tehnologije zapravo postaje nezamijećen. Isto tako, povećanje kapaciteta može se odraditi u manjim intervalima  što u financijskom smislu znači minimalno povećanje mjesečnog hostinga. Nema potrebe za velikim ulaganjem u ogroman server koji će „neko vrijeme trajat“. Kako se vaše poslovanje širi, tako širite i serverski prostor, bez poteškoća.

Dostupnost

Stalna sinkronizacija podataka te dostupnost na više uređaja, čini za korisnike jedan od glavnih benefita kod prelaska na cloud poslovanje. Dostupnost o kojoj ovdje govorimo odnosi se na kvalitetu isporuke softvera i gore opisane elemente sigurnosti i monitoringa koji osiguravaju visoku razinu dostupnosti. Poseban faktor ovdje čini i stalna replikacija podataka, odnosno kreiranje kopija podataka na više razina. „Data mirroring“ ili tzv. zrcaljenje podataka, opisano je u zasebnom članku.

~

Sigurnost

Event Horizon koristi usluge najkvalitetnijih data centara sa visokom razinom zaštite. Zaštite se odnose na kontrolu korisničkog pristupa, utvrđivanje identiteta te dozvole pristupa. Kriptiranje svih komunikacija i operativnih procesa. Stalni monitoring sustava, mreža i aplikacija kako bi se potencijalne prijetnje detektirale odmah. Kroz tzv.  „Machine learning“ aplikacijski model koji koristi umjetnu inteligenciju  kreiranja alogoritama na temelju dobivenih podataka, svakodnevno se pojačavaju mjere sigurnosti zaštite podataka.

Prednost poslovanja u cloudu je i mogućnost stalnog pristupa najnovijim tehnološkim rješenjima tzv. “Cloud native solutions” odnosno aplikacijama koje su razvijane za korisnike clouda, a odnose se na mnoge napredne alate monitoringa, zaštite i slično.

info@event-horizon.hr

+385 (0)1 58 111 96

Savska 41, Zagreb